Boswall, Marian (MBALI, MSGD)

About Boswall, Marian (MBALI, MSGD)

Marian Boswall Landscape Architects is a leading design practice with a reputation for creating beautiful gardens, often in historic settings. Established in 2004, projects range from large trusts and estates open to the public, new developments and hotels, to smaller private gardens. The practice comprises of a small team of landscape architects and horticulturalists led by Marian Boswall. We combine horticultural, visual design and project management expertise to provide a complete landscape design service, from conception through planning and tender, to construction and planting. Once a project is finished we hand it over to the owners and gardeners, but keep in touch and often return as the garden develops.

Areas covered

National (Eng/Wales/Scot/NI), International

Types of work undertaken

  • Disabled/Historic Gardens (unlimited)
  • Commercial (unlimited)
  • Design Facility (unlimited)
  • Domestic (unlimited)

Projects

The Sheephouse

Completed: 18/11/2016
Location: South East

A long drive flanked by Monterey pines to lead to a parking area pushed away from the house and gardens, set within an orchard and wild flower meadow. Two walled gardens to evoke the old sheep enclosures, made with reclaimed bricks and tiles, one with a formal garden and large herbaceous borders, and one with a vegetable potager and large productinve greenhouse. Outside the potager a nut walk to provide screening between the greenhouse and the valley and lead down to an area under the old oak tree for a chicken run. The West garden has a dining terrace and thyme walk leading into the garden via an oak and handmade metal archway, designed to frame the new cathedral window. The sound of water was a client priority, so a large beehive urn is set beside the terrace with water gently flowing down its sides. A utility area was important with a warm dog shower, area for recycling, and a tile roofed log store. Sleeper steps to join the parking area to the old barn, to be used as a studio, and link to a further parking area and future farm yard. The project won the Sussex Heritage Trust Award for Landscape 2016 and was the APL Supreme Winner 2016